MENU

Bakus 2024

Letošní Bakus nabídl opravdu vše. Hodně účastníků, spoustu krásných masek, setnutí Bakuse, několik krásných vystoupení, pohoštění, tombolu … a nakonec i dešťové přeháňky.

Přitom ještě v sobotu ráno během přípravné brigády to s počasím vypadalo nadějně. Navíc díky rozhodnutí obecního zastupitelstva, které se rozhodlo stavění stanů realizovat už v pátek, ubylo shonu a vše se stihlo bez časových prodlev. Počasí se poprvé ozvalo přesně v okamžiku startu průvodu masek u Turkestánu. Krátký, ale poměrně svižný deštík všechny účastníky přivítal a hned na začátku prověřil kvalitu jejich masek a líčení. A aby na něj nedej bože někdo nezapomněl, během odpoledne se nám opakovaně připomněl. Přesto bylo v průvodu a potom i na malém hřišti možno obdivovat velké množství rozličných masek, z nichž některé si zaslouženě odnesly ocenění. Stejně jako nejlepší škvarkové placky. Vrcholem odpoledne bylo hned několik tanečních vystoupení, která si vysloužila bouřlivý potlesk diváků. Tady se nad námi počasí trochu slitovalo a nechalo všechna vystoupení předvést za sucha. Ale pak už se opět připomnělo a bylo velmi kvitováno, že zastřešená plocha byla letos ještě větší než v minulých letech. Díky hlasité hudbě, bohaté tombole a dostatku jídla a pití se dařilo na nepřízeň počasí zapomenout a pohodově proplout až do podvečera, kdy účastníci dle preferencí postupně odcházeli buď odpočívat domů, sledovat sportovní přenosy na hřiště či poslouchat živou hudbu do Turkestánu. 

Na závěr už chci jen poděkovat desítkám dobrovolníků, kteří se podíleli na hladkých přípravách a průběhu celodenní akce. Jen díky nim bylo možné konstatovat, že letošní Bakus se přes jisté rozmary počasí opět povedl.

Autor: Josef Svojsík